Miért nehéz fenntarthatóan változtatni? – Az ADHD, a szorongás és az étkezés összefüggései

Sokan érzik úgy, hogy már mindent kipróbáltak. Kezdték új étrenddel, letöltöttek alkalmazásokat, vezettek naplót – mégis visszacsúsztak. És ilyenkor jön a bűntudat, az önvád, a kérdés: „Mi a baj velem?”

A válasz többnyire nem az akaraterő hiánya, henem a figyelem, az érzelemszabályozás, a belső biztonság kérdése. Különösen akkaor, ha ADHD vagy szorongás is jelen van az életedben.

Az ADHD nem lustaság – hanem más agyműködés

Az ADHD-s agy másként reagál az ingerekre, jutalmazásra, struktúrára. A változás nehéz, mert az új szokások nem automatikusan épülnek be – kell hozzá egyensúly a szervezetben, figyelem, energia, támogatás.

Ezért nem segít, ha csak „még erősebben próbálod”.

A szorongás az evési mintákat is torzíthatja

A stressz hormonálisan hat az étvágyra: van, akinek elmegy, más túleszi magát. Sokan választanak feldolgozott, gyors felszívódású ételeket, mert az azonnal jutalmaz. De hosszú távon ez csak mélyíti a tüneteket: ingadozó vércukorszint, ingerlékenység, szégyen.

  • Állandó étkezési ritmus: napi 3 étkezés, köztük 4-5 órás szünet
  • Fehérje minden étkezésben: segíti a dopamin egyensúlyt
  • Érzelemalapú evés helyett jelenlét: nem kell tökéletesen „tiszta” étkezés – csak figyelmes
  • Vércukorszint-stabilizáló alapanyagok: rost, lassú felszívódású szénhidrát, egészséges zsírok

És ami a legfontosabb: önmagad megértése

A valódi változás nem csak az étkezésben történik – hanem belül, a mintákban, a gondolkodásban. Nem vagy hibás, ha újra és újra visszacsúszol. Ez csak azt jelzi, hogy eddig nem azt az utat próbáltad, ami tényleg neked való.

A Mandarét szemlélete segít megismerni és megtanulni a saját utadat.

Változtatnál, de újra és újra visszacsúszol? Nem vagy egyedül. Az ADHD és szorongás evési mintákat is formál – de van út az egyensúly felé.

ADHD és étkezés, Életmódváltás, Szorongás